Een auto leasen: altijd het nieuwste model

Vroeger was leasing geen voorrecht voor zelfstandigen. Maar nu kunnen ook particulieren kiezen voor auto leasen. Merkverdelers en banken komen steeds vaker met deze zogenaamde ‘personal lease’ op de proppen. Maar is dat ook wel interessant?

Auto leasen: Full lease

Auto Leasing is een term die verschillende ladingen dekt. Financiële en operationele leasing zijn wettelijk bepaald. Maar daarnaast zijn er de laatste jaren nog tal van mengvormen en varianten hierop ontstaan die allemaal worden aangeboden onder de benaming leasing. Naar particulieren toe gaat het hierbij meestal over (een variante op) een zogenaamde operationele of full lease. Dat wil zeggen dat niet alleen de afbetaling van de wagen, maar ook nog een volledig pakket met bijkomende service in de prijs begrepen is, gaande van de verzekering van de wagen en onderhoud en herstellingen tot de pechverhelpingsdienst en de radiotaks. Kortom: enkel de brandstof die u verbruikt, dient u nog afzonderlijk te betalen.

Wie prijzen gaat vergelijken van auto leasen, merkt echter meteen op dat de bijkomende service vaak erg goedkoop lijkt. Least u bijvoorbeeld een Audi, Mercedes of BMW dan ligt de maandelijkse afbetaling zelfs niet zo erg veel hoger dan wanneer u voor een gewone financiering had gekozen. Of met een voorbeeld: koopt u een Audi A4,1,9 TDI, 96 kw, Berlinemet een catalogusprijs van 25.500 euro (btw inbegrepen), dan betaalt u met een gewone financiering op 4 jaar (rente ± 6,10 procent) elke maand ongeveer 600 euro af. Kiest u voor de operationele lease van Artesia lease (Bacob), dan kost de wagen, alle service inbegrepen, afgerond 640 euro per maand (btw inbegrepen). Een koopje?

 

Restwaarde

Toch krijgt u het onderhoud en de verzekeringen er niet voor een prikje bij. Het venijn zit hem hier in de staart. Wanneer na 4 jaar het leasingcontract stopt, heeft u niets meer over. Een aankoopoptie is bij full lease immers niet voorzien. De restwaarde van de wagen gaat daardoor volledig aan uw neus voorbij. Kiest u daarentegen voor een klassieke financiering, dan heeft u na 4 jaar een volledig afbetaalde wagen met een restwaarde van ongeveer 11.500 euro. Kiest u voor leasing, dan krijgt u in de plaats daarvan echter het onderhoud en de verzekeringen. Maar wat weegt nu het zwaarst? De restwaarde of de service gedurende 4 jaar?

Een veel gehanteerde vuistregel om te berekenen hoe hoog na 4 jaar de restwaarde van een wagen is, gaat uit van percentages. Wagens die erg in trek zijn op de tweedehands-markt, zoals Audi, Mercedes en BMW, halen doorgaans een herverkoopprijs van ongeveer 45 tot soms zelfs 50 procent van de nieuwprijs, btw inbegrepen. Voor auto’s die ‘slecht verouderen’ (dat zijn traditioneel de Oost-Europese en Zuid-Koreaanse merken als Daewoo, Suzuki, Daihatsu, Kia, Lada, …) gaat men eerder uit van 30 procent. En voor de middencategorieeën (denk aan Opel, Ford, Peugeot, Renault, enzovoort) neemt men gewoonlijk 35 of 40 procent. Een algemene wet is dat niet, maar op die manier krijgt u wel een vrij goede indicatie van de restwaarde na 4 jaar.

Restwaardes vergelijken

Leasingmaatschappijen maken meestal een erg voorzichtige inschatting van de verwachte restwaarde. Kunnen ze na 4 jaar de wagen duurder verkopen dan verwacht, dan is de meerprijs winst voor de leasingmaatschappij. Maar had u de wagen zelf behouden, dan had u die meerwaarde zelf kunnen realiseren. Voor u een leasingcontract ondertekent, kijkt u best eerst even na welke restwaarde voorzien werd in het contract (dat kan u aflezen op de offerte), want de gehanteerde bedragen lopen vaak sterk uiteen tussen de maatschappijen onderling.

Hoe hoger de ingeschatte restwaarde, hoe interessanter het contract voor u wordt. Het bedrag van de restwaarde hoeft u immers niet mee af te betalen aan de leasingmaatschappij. Want dat kan de maatschappij later voor zichzelf realiseren. Dat verklaart meteen waarom auto’s met een hoge restwaarde zo goedkoop lijken in leasing. Als de rest waarde van de wagen na 4 jaar nog 45 procent van de nieuwprijs bedraagt, hoeft u maar 55 procent van de aankoopprijs af te betalen aan de leasingmaatschappij. Wordt de restwaarde daarentegen slechts ingeschat op 30 procent van de nieuwprijs, dan moet u 70 procent van de aankoopprijs afbetalen. De maandprijs ligt dan uiteraard meteen een stuk hoger.

Ook de maandprijs voor de inbegrepen diensten wordt steeds afzonderlijk op de offerte vermeld. Wat betreft onderhoud en herstellingen kan u wel eens goedkoop gesteld zijn met een geleasde wagen. De leasingmaatschappijen weten immers perfect welk onderhoud nodig is en hoeveel dat mag kosten. En die besparingen rekenen zij voor een gedeelte door naar de klant. Regelt u alles zelf, dan betaalt u uit onwetendheid wellicht wel eens teveel.

 

Onzekerheid

Het grote voordeel van full lease ligt echter niet op het financiële vlak maar is eerder psychologisch van aard. Kiest u voor leasing, dan heeft u volledige budgetzekerheid. U heeft nooit onverwachte kosten voor herstellingen, onderhoud of verzekeringen. En gaat uw wagen naar de garage, dan staat er altijd een vervangwagen op u te wachten. Bovendien kan u om de 4 jaar een nieuwe wagen kiezen, zodat u altijd rondrijdt met het recentste model. En kiest u voor een wagen met een hoge restwaarde, dan hoeft de maandelijkse kost voor al dit moois zelfs niet veel hoger te liggen dan wanneer u voor een naakte autolening zonder bijkomende service had gekozen.

Het voordeel van een gewone financiering is dan weer dat na 4 jaar uw afbetaling wegvalt. De restwaarde kan u dan eventueel zelf realiseren en gebruiken als aanbetaling voor een nieuwe wagen. De onzekerheid die u heeft over het onderhoud en de herstellingen kan u uitschakelen door een onderhoudscontract af te sluiten met uw garagist. En telt u na 4 jaar alle kosten op, gaande van de afbetaling tot de pechverhelpingsdienst, dan zal u wellicht kunnen vaststellen dat u, na verrekening van de restwaarde die uw wagen nog heeft, goedkoper af bent als u alles zelf regelt. De winsten en de werkingskosten van de leasingmaatschappij moeten toch ergens vandaan komen…

 

Regels

Houd bij het auto leasen ook rekening met de invoer van de CO2 taks, voordelen alle aard en Di Rupo maatregelen (België). Deze bepalen in grote mate het leasebedrag van uw wagen. De nieuwe trend gaat uit naar het leasen van een kleinere wagen met een lagere CO2 uitstoot welke goedkoper uitdraaid, maar het nemen van een full-optie wagen.

Toch een grotere wagen nodig in de vakantieperiode? Geen probleem. Sommige leasemaatschappijen geven je de mogelijkheid om met een resterend budget bijvoorbeeld een monovolume te nemen gedurende enkele weken per jaar. Zo kan je met de hele familie op vakantie gaan en toch met een kleine energiezuinige full-option wagen rondrijden.


Lees meer over Leasing.